ПОБУДОВА БАЗИ ЗНАНЬ ТА ЇЇ ВНУТРІШНІХ ПРАВИЛ ДЛЯ ЕКСПЕРТНОЇ СИСТЕМИ ДІАГНОСТУВАННЯ ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬОГО АГРЕГАТУ - Shyrmovska, N. G.; Levitska, G. I.; Zayachuk, Ya. I.; Mykhajluk, I. R. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2018)
У статті пропонується розробка експертної системи діагностування, а саме, побудова бази знань та внутрішніх правил оцінки стану газоперекачувального агрегату за параметрами вібрації. Виконаний вибір середовища реалізації експертної системи. На основі виконаних досліджень відмов та дефектів газоперекачувального агрегату, запропонована методика діагностування дефектів, сформульовані умови визначення нормального стану функціонування установки. При розробці експертної системи пропонується загальна структура, побудова бази знань, побудова внутрішніх правил діагностування газоперекачувального агрегату. Розглянуті правила побудови експертних систем із змінними величинами. Визначення технічного стану агрегату по вібраційних параметрах виробляється як по змісту відповідної інформації в момент часу, так і на основі аналізу зміни її в часі. Представлено експертну систему, яка забезпечує аналіз перехідних станів об’єктів управління, описано базу знань та кількість правил, на які спираються висновки експертної системи.