АНАЛІЗ ПАТЕНТОЗАХИЩЕНИХ ТЕХНІЧНИХ РІШЕНЬ У СФЕРІ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕПЛОТИ ЗГОРАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Малісевич, Н. М.; Середюк, О. Є. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2018)
Розглянуто принципи створення, технічні можливості і особливості практичного застосування патентозахищених вітчизняних і закордонних способів і технічних рішень для визначення теплоти згорання природного газу прямим та непрямим методами. Розкрита їх технічна суть та особливості функціонування, обґрунтовано придатність до застосування в реальних умовах безпосередньо у споживачів природного газу. Запропонований патентозахищений новий спосіб для експрес-визначення теплоти згорання природного газу прямими методом. Розроблена функціональна схема пристрою для реалізації цього способу, який передбачає вимірювання температури спалюваного газу у пальнику спеціальної конструкції з використанням торцевих вимірювальних перетворювачів при витіканні досліджуваного газу в процесі спалювання. Наведено алгоритм функціонування та конструктивні особливості пристрою, які забезпечують можливість його використання як мобільного засобу для експрес-визначення теплоти згорання природного газу.