ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ ДВОСТУПЕНЕВОЇ СЕПАРАЦІЇ В УМОВАХ “НСП-МИКУЛИЧИН” - Поварчук, Д. Д. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2018)
Процес сепарації є важливим етапом при підготовці нафти до транспортування її магістральними трубопроводами до споживачів. Для відділення газу від нафти використовують герметизовані системи сепарації. Аналіз літературних джерел показав, що такі моделі створені лише для окремих апаратів. При двоступеневій сепарації відбувається взаємозв’язок і взаємовплив між процесами першої і другої ступені сепарації. На основі розробленої математичної моделі двоступеневої сепарації нафти було проведено ідентифікацію параметрів, що дало змогу створити імітаційну модель для першого та другого ступенів сепарації. Досліджена числовим методом в програмі MatLab імітаційна модель може бути використана для синтезу ефективних систем керування процесом двоступеневої сепарації та створення математичних моделей у термінах «вхід-вихід». Отримана імітаційна модель може служити основою для синтезу ефективних систем керування процесом двоступеневої сепарації.