ЯВИЩЕ ПОМПАЖУ У ВІДЦЕНТРОВИХ НАГНІТАЧАХ ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ АГРЕГАТІВ - Фешанич, Л. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Розглядається важлива науково-практична задача, яка полягає в дослідженні явища помпажу у відцентрових нагнітачах газоперекачувальних агрегатів з газотурбінним приводом дотискувальної компресорної станції підземного сховища газу. Для ефективного антипомпажного захисту досліджено положення робочої точки нагнітача на його газодинамічній характеристиці. Визначено коефіцієнт, який являє собою відстань між робочою точкою і лінією контролю помпажу. Його можна використовувати в цілях відображення графічної інформації про близькість робочої точки до лінії контролю помпажу.