ВИЗНАЧЕННЯ ВТРАТ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ ПІДЗЕМНИМИ ТЕПЛОВИМИ МЕРЕЖАМИ З УРАХУВАННЯМ ВОЛОГОСТІ ГРУНТУ - Ващишак, І. Р.; Цих, В. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Розглянуто актуальність дослідження енергетичної ефективності теплових мереж теплопостачальних підприємств з метою виявлення понаднормативних втрат теплової енергії та визначення рівня втрат теплової енергії. Проаналізовано методику розрахунку нормативних втрат теплоти в теплових мережах відповідно до вимог нормативних документів. Встановлено що для об'єктивної оцінки енергетичної ефективності теплових мереж централізованих систем теплопостачання потрібно повсюдне впровадження приладів обліку теплової енергії та вдосконалення і актуалізація методичної бази для визначення теплових втрат у підземних теплових мережах за показниками приладів обліку теплової енергії встановлених на теплових мережах і у теплових споживачів. Наведено класифікацію вологісного режиму теплової ізоляції трубопроводів теплових мереж для кожного виду прокладки. На основі порівняльного аналізу розрахунку питомих теплових втрат на ділянці підземної теплової мережі показано значний вплив вологості ґрунту на відхилення фактичних втрат від нормативних. Удосконалено методику розрахунку втрат теплової енергії трубопроводами підземних теплових мереж шляхом урахування впливу вологості ґрунту.