АНАЛІЗ ПРИНЦИПІВ ПОБУДОВИ І ТЕХНІЧНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСОБІВ ДЛЯ БЕЗДЕМОНТАЖНОГО МЕТРОЛОГІЧНОГО ПЕРЕВІРЯННЯ ПОБУТОВИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ ГАЗУ - Лютенко, Т. В.; Середюк, О. Є. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Розглянуто принципи створення, технічні можливості і особливості практичного застосування еталонних установок для бездемонтажного визначення метрологічних характеристик побутових лічильників газу. Досліджено тенденції розвитку еталонних засобів для побутових лічильників, які обгрунтовують необхідність створення таких установок з функціонуванням на природному газі і доцільність застосування в них спеціальної конструкції первинних вимірювальних перетворювачів малих витрат газу. Конкретизовано нові концептуальні підходи побудови установок для бездемонтажного метрологічного перевіряння побутових лічильників на природному газі. З врахуванням чинних на сьогодні нормативних документів України щодо регламентованої періодичної повірки побутових лічильників на повітрі розглянуто принципове рішення нового виду еталонної установки, яка дозволяє здійснювати бездемонтажну повірку побутових лічильників в експлуатаційних умовах на різних видах робочого середовища (повітря і природний газ) із можливістю відтворення через лічильники при дослідженнях всього діапазону їх робочих витрат.