РОЗРАХУНОК СИЛ ТЕРТЯ У ВИКРИВЛЕНИХ СВЕРДЛОВИНАХ НА ОСНОВІ ПАРАМЕТРИЧНОЇ СПЛАЙН-ІНТЕРПОЛЯЦІЇ ТОЧОК ШТАНГОВОЇ КОЛОНИ - Євчук, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Проаналізовано методи визначення сил тертя при русі штангової колони штангової глибиннонасосної установки. Запропоновано використання параметричної кубічної сплайн-інтерполяції точок штангової колони. Проведено апробацію алгоритму інтерполяції на експериментальних даних інклінометрії. Результати апробації свідчать про можливість застосування даного методу в задачі розрахунку сил тертя. Розроблено методику розрахунку сил тертя при русі штангової колони з використанням запропонованого алгоритму інтерполяції