МОДЕЛЮВАННЯ ПОТОКІВ РІДИН В ТРУБОПРОВОДІ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ СТІЙКОСТІ РІЗНИЦЕВИХ СХЕМ - Олійник, А. П.; Райтер, П. М.; Вершинін, Ю. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Побудовано математичну модель течії в’язкої рідини в трубопроводі за наявності перетікання рідини через поверхню та звуження поперечного перерізу, яка базується на системі рівнянь Нав’є – Стокса в двовимірній прямокутній системі координат зі спеціальним типом граничних умов. Враховано просторову конфігурацію зон перетікання. Рух рідини здійснюється під дією постійного перепаду тиску по довжині труби. Для розв’язання задачі використано метод скінчених різниць, розроблено чисельний метод його реалізації – перший крок ітераційного процесу здійснюється по повздовжній, другий – по поперечній координатах. Вивчення стійкості проводиться за спектральною ознакою, встановлено умови стійкості для розрахунку течії зі спеціальними параметрами і для заданого типу геометрії труби. Критерії стійкості розрахунків представлено з урахуванням параметрів моделі