УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ПЕРВИННОГО ЕТАЛОНА ОДИНИЦІ ОБ’ЄМУ ТА ОБ’ЄМНОЇ ВИТРАТИ ГАЗУ - Петришин, І. С.; Вощинський, В. С.; Джочко, П. Я.; Безгачнюк, Я. В.; Середюк, Д. О.; Вощинський, В. В.; Андрук, М. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
В статті наведено результати удосконалення первинного еталона одиниці об’єму та обємної витрати газу ДЕТУ03-01-96 і методики дослідження його метрологічних характеристик. Застосовано ефективні технічні рішення для рівномірного переміщення дзвонового мірника, чим забезпечена стабільність відтворення витрати та тиску в підзвоновому просторі. Також удосконалено обчислювальний компонент вимірювальної системи, а саме - програмне забезпечення та контролер для збирання і оброблення вимірювальної інформації при калібруванні еталонних лічильників газу та автоматизації управління органами первинного еталона одиниці об’єму та обємної витрати газу. Результатом удосконалення є покращені метрологічні характеристики еталону, ще не поступається кращим зарубіжним аналогам