СУБПІКСЕЛНЕ ВИМІРЮВАННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СЕГМЕНТНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЗОБРАЖЕННЯ - Білинський, Й. Й. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2007)
Запропонований метод визначення геометричних параметрів сегментних елементів зображення шляхом локалізації краю на примежовій кривій в результаті використання одиничних масок низькочастотних гауссових фільтрів відповідної орієнтації, що дозволило отримати характерні точки перетину примежових кривих до та після фільтрації. Отримано формули визначення краю об’єкта на зображенні, максимуму яскравості плями, а також координати лінії. Запропонований спосіб виділення контуру зображення, основною перевагою якого є стоншений контур. Розроблені методи були використані для вимірювання геометричних параметрів і виділення контуру лежачої краплі