ВИЗНАЧЕННЯ АДЕКВАТНОСТІ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ КОНТРОЛЮ МЕХАНІЧНОЇ ШВИДКОСТІ ПРОХОДКИ СВЕРДЛОВИНИ - Кропивницька, В. Б.; Кропивницький, Д. Р. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Розглянута узагальнена математична модель механічної швидкості проходки свердловини, яка використовується для розв’язку задачі ідентифікації параметрів контролю процесу буріння. Проведено програмну обробку експериментальних даних за допомогою методу найменших квадратів. Досліджено точність узагальненої математичної моделі та проведено її перевірку на адекватність реальному процесу буріння.