УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДУ КОНТРОЛЮ СТІНОК ТРУБОПРОВОДІВ УЛЬТРАЗВУКОВИМ МЕТОДОМ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Лютак, І. З.; Лютак, З. П.; Стрілецький, Ю. Й. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Запропоновано підхід щодо контролю стінок металевих трубопроводів із застосуванням розробленого інформаційно-програмного забезпечення. В роботі представлено теоретичні основи методу акустопружності на основі об’ємних ультразвукових хвиль. Теоретично обґрунтувано обчислення параметрів поширення ультразвукових спрямованих хвиль в стінці металевого трубопроводу. На основі викладеної теорії представлено метод контролю напружено-деформованого стану стінок трубопроводу ультразвуковими спрямованими кільцевими хвилями. Наведено підхід до розроблення інформаційно-програмного забезпечення, що реалізує систему автоматизованого контролю із розподіленими елементами. Наведено результати обчислень теоретичних досліджень у вигляді таблиці. На основі проведеного дослідження можна розробити систему контролю технічного стану трубопроводів малих, середніх та великих діаметрів. Протяжність трубопроводу, що може контролюватись, обмежується методом передачі даних від первинного давача до центрального сервера і може складати кілька кілометрів.