УСТАНОВКА І МЕТОДИКА ВИПРОБОВУВАННЯ ПОРОДОРУЙНІВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ БУРОВИХ ДОЛІТ НА ЗНОШЕННЯ ЧЕРЕЗ ПРОШАРОК АБРАЗИВУ - Борущак, Л. О.; Богаченко, О. М.; Костюк, Н. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
На основі технічної та патентної літератури проведено аналіз конструкцій установок для випробовування на абразивне зношування і запропонована удосконалена конструкція, яка забезпечує наближення умов випробовування до реальних умов роботи породоруйнівних елементів лопатевих бурових доліт за рахунок створення динамічних навантажень, можливість зміни кута впливу абразиву на зразок і розподілу тиску абразиву по поверхнях зразка. Установка містить опорне кільце, яке вставлене всередині кільцевого елемента коаксіально до нього. Тримач зразка виконаний у вигляді водила, вісь обертання якого співпадає з віссю кільцевого елемента, має електропривід і забезпечує переміщення зразка по колу між опорним і кільцевим елементом. Механізм навантаження зразка виконаний у вигляді підпружинених клинових вставок із напрямними, які рівномірно розташовані по колу в кільцевому елементі. Зразок, через прошарок абразиву, який подається із бункера в зону тертя, взаємодіє із опорним кільцем і підпружиненими клиновими вставками. Величину зношення зразка визначаються ваговим методом.