МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РЕСУРСУ ТРУБОПРОВОДУ З КОРОЗІЙНОЮ ТРІЩИНОЮ ПРИ НАВАНТАЖЕННІ ВНУТРІШНІМ ТИСКОМ - Джала, Р. М.; Савула, С. Ф.; Юзевич, В. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Розглянуто аспекти моделювання поширення тріщини в циліндричній трубі при корозійному розчиненні сталі з урахуванням внутрішнього тиску. Узагальнено відоме електрохімічне співвідношення (Кеше), що описує корозійний струм у вершині тріщини для сталі з урахуванням часу поширення тріщини до її критичної глибини, яка визначається з механічної моделі. Наведено приклад оцінювання ресурсу трубопроводу із сталі Х-70.