СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ГОРІННЯ ПОВІТРЯНО-ПАЛИВНОЇ СУМІШІ В КОТЛОАГРЕГАТАХ МАЛОЇ ТА СЕРЕДНЬОЇ ПОТУЖНОСТІ - Бабак, В. П.; Запорожець, А. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Розглянуті розповсюджені системи контролю якості процесу горіння та способи автоматичного регулювання співвідношення складу повітряно-паливної суміші, що базуються на якісному та кількісному аналізі димових газів. На основі проведеного аналізу виявлено головні недоліки існуючих систем моніторингу стану роботи котлоагрегата та запропоновано новий спосіб оперативного контролю якості процесу горіння з використанням широкого смугового кисневого зонду та цифрового альфа-індикатора. Спосіб реалізується шляхом корекції подачі палива до пальника за сигналом зворотного зв’язку від кисневого зонду та дозволяє підтримувати стехіометричне співвідношення «повітря-паливо» у топці котла. Для забезпечення можливості функціонування даної системи в котлах на різних типах палива (твердому, рідкому, газоподібному) розраховані теоретичні стехіометричні коефіцієнти «повітря-паливо». Приведені головні технічні характеристики портативної системи якості процесу горіння. Для візуалізації функціонування розробленого пристрою проведено експериментальне дослідження при різних режимах роботи котлоагрегату.