РОЗПАРАЛЕЛЕНИЙ АЛГОРИТМ СИНТЕЗУ ЕМПІРИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ОПТИМАЛЬНОЇ СКЛАДНОСТІ - Горбійчук, М. І.; Медведчук, В. М.; Пашковський, Б. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Запропонований метод, який значно розширює клас емпіричних моделей і дозволяє синтезувати моделі оптимальної складності, спираючись на зовнішній критерій відбору моделей. Показано, що із збільшенням розмірності задачі синтезу емпіричних моделей зростають затрати машинного часу на їх програмну реалізацію. Тому актуальною науковою задачею є зменшення затрат машинного часу, що дозволить синтезувати емпіричні моделі високої розмірності. Одним із шляхів розв’язання поставленої задачі – розпаралелення алгоритму синтезу моделей оптимальної складності. Проведений аналіз алгоритму побудови таких моделей, який показав, що найбільш затратними операціями є розв’язання системи лінійних алгебраїчних рівнянь. Ці операції виконуються багаторазово. Для виявлення ефективності паралельних алгоритмів синтезу моделей оптимальної складності обчислено кількість арифметичних операцій, які мають місце при реалізації паралельних алгоритмів і здійснено їх порівняння з відповідним послідовним алгоритмом.