ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ У ДІЛЯНКАХ ГАЗОПРОВОДІВ СКЛАДНОЇ КОНФІГУРАЦІЇ - Матіко, Ф. Д. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Представлені удосконалені математичні моделі стаціонарного режиму руху газу у газопроводах у формі систем диференціальних рівнянь. Розроблені основні засади методики визначення розподілу тиску та температури газу у магістральному газопроводі із відборами газу. Запропоноване рівняння для визначення об’єму газу у ділянці газопроводу на основі отриманих у результаті розв’язування систем диференціальних рівнянь розподілів тиску та температури газу по довжині магістрального газопроводу та газопроводів-відводів. Виконане порівняння значення об’єму газу, обчисленого на основі розподілів параметрів газу вздовж магістрального газопроводу та газопроводів-відводів для одного із діючих магістральних газопроводів, із значенням об’єму (запасу), отриманим за спрощеною методикою на основі усереднених значень параметрів газу. Показано, що застосування удосконаленої методики визначення об’єму газу на основі розподілу параметрів газу по довжині газопроводів дозволяє усунути методичну складову похибки визначення об’єму.