ДОСЛІДЖЕННЯ ВІБРАЦІЙНОГО СТАНУ ОСЬОВОГО КОМПРЕСОРА ГПА ГТК-25І ФІРМИ «НУОВО ПІНЬЙОНЕ» - Заміховський, Л. М.; Павлик, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Приведена характеристика газоперекачувальних агрегатів (ГПА) ГТК 25і, які використовуються на магістральному газопроводі “Уренгой-Помари-Ужгород”, аналізуються аварійні зупинки ГПА в процесі експлуатації і види відмов їх основних вузлів по Богородчанській компресорній станції. Встановлено, що в більшості випадків вони обумовлюються дефектами механічного обладнання, зокрема лопатевим апаратом осьового компресора ГТК 25і. Аналізуються існуючі методи діагностування технічного стану лопатевого апарату ГПА у процесі експлуатації. Відмічено, що більшість з низ базується на отриманні вібраційного чи акустичного сигналів, генерованих лопатевим апаратом у процесі експлуатації ГПА та подальшій їх обробці. Розглядається система контролю технологічних параметрів і віброакустичних характеристик осьового компресора, за допомогою якої отримують вібраційні та акустичні сигнали під час пуску осьового компресора, а також у робочому режимі, до і після його ремонту. Здійснениний аналіз спектрів вібраційного і акустичного сигналів (шуму), побудованих з використанням метода Уелча, а також аналіз рівнів амплітуди вібрації та акустичного сигналу на частотах, пов’язаних з частотою обертів ротора осьового компресора та обумовлених конструктивними характеристиками елементів його механізму. Встановлено, що акустичні коливання більш інформативні, характеризуються широким неперервним спектром з окремими дискретними складовими.