ЕКСПЕРТНА СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКУ РУЙНУВАННЯ КОНСТРУКТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТРУБОПРОВОДІВ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ - Сиротюк, А. М.; Капшій, О. В.; Дмитрах, І. М.; Русин, Б. П.; Білий, О. Л. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Наведено опис інтерфейсу та особливостей роботи із розробленою експертною системою оцінювання ризику руйнування конструктивних елементів теплоенергетичної системи. Система призначена для встановлення роботоздатності та розрахунку залишкової довговічності експлуатованих елементів трубопроводів, визначення термінів їх безаварійної роботи між двома черговими профілактичними оглядами, а також для аналізу причин їх руйнувань. Система побудована у вигляді комп’ютерної програми із зручним для кінцевого користувача інтерфейсом. Система містить реляційну базу даних і включає в себе блок визначення геометричних параметрів тріщиноподібних дефектів, які у трубопроводі моделюються півеліптичними тріщинами з різними співвідношеннями півосей. Для будь-якого вибраного конструктивного елемента трубопроводу оцінювання дефектів може бути здійснено за різними критеріями. При цьому змінними можуть бути фактичний стан металу на даному трубопроводі, реальний склад робочого середовища, геометричні розміри конструктивного елементу, специфіка експлуатаційних навантажень, форма тріщиноподібного дефекту. При визначенні допустимих розмірів дефектів враховується також і планований термін експлуатації елементу трубопроводу.