ДОСЛІДЖЕННЯ АЛГОРИТМІВ РОЗРАХУНКУ ПОХИБКИ В ЕТАЛОННИХ УСТАНОВКАХ ОБ’ЄМУ ТА ВИТРАТИ ГАЗУ - Вощинський, В. С.; Середюк, О. Є.; Лютенко, Т. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Приведені результати дослідження алгоритмів розрахунку похибки повірюваних лічильників газу на еталонних установках. Чисельно оцінений алгоритм розрахунку похибки лічильника газу, що повіряється, від зміни атмосферного тиску. Досліджений алгоритму розрахунку дійсних значень тиску і температури газу при одночасній повірці послідовно встановлених лічильників газу на еталонних установках. Розрахована похибка від різних методів інтерполяції та апроксимації функції перетворення в еталонних лічильниках газу. Експериметально підтверджено необхідність розрахунку коефіцієнтів поліному методом найменших квадратів, які найбільше приближають функцію до експериментальних даних. Показано, що інтерполяція методом кубічних сплайнів найкраще відображає функцію перетворення еталонного лічильника газу незалежно від кількості її екстремумів.