ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОНСТРУКЦІЇ ТОРЦЕВИХ СОПЕЛ НА ЇХ ВИТРАТНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ В УСТАНОВКАХ ДЛЯ ДІАГНОСТУВАННЯ ПОБУТОВИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ ГАЗУ - Середюк, О. Є.; Винничук, А. Г.; Середюк, Д. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Обґрунтована доцільність застосування торцевих звужувальних пристроїв нестандартної конструкції у витратовимірювальних установках для діагностування побутових лічильників газу в умовах експлуатації. Приведені результати експериментальних досліджень витратних характеристик торцевих сопел різних конструктивних виконань. Встановлені закономірності зміни комплексного коефіцієнта витрати у функціональній залежності від числа Рейнольдса, що дозволяє їх використовувати як первинні перетворювачі еталонних засобів вимірювання для різних видів робочих середовищ. Проведене узагальнення закономірностей зміни коефіцієнта витікання торцевих сопел від їх конструктивних параметрів і умов функціонування для вибору їх оптимальної конструкції. Здійснений метрологічний аналіз експериментального визначення комплексного коефіцієнта витрати торцевих сопел, за результатами якого підтверджено можливість їх застосування у складі установок для метрологічних досліджень побутових лічильників газу на повітрі і природному газі.