МІКРОПРОЦЕСОРНИЙ ПРИЛАД ДЛЯ КОНТРОЛЮ МАЛИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН У ВОДНИХ РОЗЧИНАХ - Кісіль, І. С.; Боднар, Р. Т.; Патловський, І. Р.; Кучірка, Ю. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Описаний автономний мікропроцесорний прилад для контролю малих концентрацій поверхнево-активних речовин (ПАР) у водних розчинах, в основу роботи якого покладено метод пульсуючого меніска. Приведена функціональна схема розробленого приладу, його зовнішній вигляд та блок-схема алгоритму його функціонування. Значна увага приділена методиці визначення концентрації ПАР у контрольованому водному розчині і методиці досягнення та визначення рівноважного поверхневого натягу такого розчину. Розрахунок поверхневого натягу пропонується здійснювати за відомою залежністю Шредингера.