ІДЕНТИФІКАЦІЯ ДЕФЕКТІВ ІЗОЛЯЦІЙНОГО ПОКРИТТЯ ПІДЗЕМНИХ НАФТОГАЗОПРОВОДІВ З ПОВЕРХНІ ЗЕМЛІ НА ТЕРИТОРІЇ СКЛАДНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ - Цих, В. С.; Яворський, А. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Приведений аналіз досліджень та публікацій щодо контролю технічного стану ізоляційного покриття підземних нафтогазопроводів з поверхні землі. Наведені результати проведених теоретичних досліджень щодо зміни зсуву фази вимірювального сигналу у випадку наявності дефектів ізоляційного покриття типу відшарування. Доведено доцільність застосування електромагнітного фазового методу контролю для виявлення таких дефектів. Наведено аналітичну модель залежностей питомого зсуву фази для ділянки підземного нафтогазопроводу із відшаруванням ізоляції. Розроблено методику проведення експериментальних досліджень та експериментальний взірець інформаційно-вимірювальної системи. Проведені вимірювання основних інформативних параметрів на моделі підземного трубопроводу на навчально-науковому полігоні для технічної діагностики підземних комунікацій. Розроблено комплексний метод виявлення та ідентифікації дефектів ізоляційного покриття підземних нафтогазопроводів на основі аналізу двох інформативних параметрів.