CИСТЕМА НЕЙРОННОГО КЕРУВАННЯ РОБОТОМ З ВИКОРИСТАННЯМ АДАПТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ - Івахів, О. В.; Наконечний, М. В.; Репетило, Т. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Досліджено нейронний ПІД–контролер для керування рухом руки робота. При навчанні такого контролера були використані адаптивні методи навчання. Досягнуто підвищення швидкості встановлення вагових коефіцієнтів нейронного ПІД–контролера при дотриманні заданих характеристик системи. Оцінено максимальні відхилення регульованої величини від вихідної величини еталона за дії зовнішніх впливів на виході об’єкта у виді стрибкоподібної та гладкої функцій і абсолютну похибку в момент подачі збурення, а також її зменшення протягом адаптування.