ВИБІР МЕТОДУ ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЬ ВИТОКІВ ГАЗУ З ПІДЗЕМНИХ ГАЗОПРОВОДІВ - Вакалюк, Я. І.; Карпаш, О. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Описані та обґрунтовані основні проблеми, які виникають при пошуку місць витоків газу з підземних газопроводів, основні причини появи витоків газу та визначено, які з них мають місце при витоках. Наведена класифікація методів, які застосовуються для виявлення місць витоків газу, виконано аналіз цих методів та описані їх основні недоліки. Запропоновані шляхи вирішення задачі пошуку місць витоків газу з підземних газопроводів, вибрано найперспективніший, на думку автора, метод дослідження на наявність витоків газу з трубопроводу та описані пропозиції по проведенню експериментальних досліджень для вирішення даного питання. Запропонований підхід до вирішення задачі пошуку місць витоків газу з підземних газопроводів на основі аналізу спектру акустичної емісії, а також пропозиції для подальшого дослідження даної проблеми.