КОНТРОЛЬ КОНЦЕНТРАЦІЇ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН У ВОДНИХ СЕРЕДОВИЩАХ ЗА ВИЗНАЧЕНИМ РІВНОВАЖНИМ ПОВЕРХНЕВИМ НАТЯГОМ МЕТОДОМ ПУЛЬСУЮЧОГО МЕНІСКА - Малько, О. Г.; Кісіль, І. С.; Малько, А. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Розроблений спосіб контролю концентрації поверхнево-активних речовин у водних середовищах методом пульсуючого меніска за рівноважним поверхневимо натягом. Сутність методу полягає в тому, що, шляхом прямої і зворотної подачі газу у меніск реалізується процес пульсації меніска в околі максимального тиску в ньому, значення якого однозначно визначає поверхневий натяг на кожному циклі. Можливість реалізації запропонованого методу теоретично обґрунтовано шляхом розроблення математичної моделі процесу пульсації меніска в околі максимального тиску у ньому. На основі експериментальних досліджень отримані калібрувальні залежності для визначення концентрації поверхнево-активних речовин у водних розчинах за значенням рівноважного поверхневого натягу. Запропоновано структурну схему і розроблено прилад ВКР‒1 для визначення рівноважного поверхневого натягу і контролю концентрації поверхнево-активних речовин у водних середовищах. Приведені результати лабораторних і натурних випробувань приладу ВКР‒1, які підтвердили його працездатність і можливість використання для контролю концентрації поверхнево-активні речовин у водних розчинах різних технологічних процесів.