УДОСКОНАЛЕННЯ ПІДХОДУ ДО ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО КОНТРОЛЮ СТАНУ ІЗОЛЯЦІЙНОГО ПОКРИТТЯ ПІДЗЕМНИХ НАФТОГАЗОПРОВОДІВ - Цих, В. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Розглянуто основні проблеми, які виникають під час контролю стану ізоляційного покриття підземних нафтогазопроводів за допомогою існуючих методів, методик та технічного обладнання. Згідно аналізу літературних джерел проведено поділ усіх існуючих дефектів ізоляційного покриття на два види: наскрізні дефекти та відшарування ізоляції. Проведений короткий огляд основних методів та підходів, які можуть застосовуватися для безконтактного виявлення дефектів ізоляційного покриття. Обґрунтовано необхідність застосування та удосконалення підходу до електромагнітного фазового методу контролю з метою виявлення відшарувань ізоляції. Складена еквівалента електрична схема заміщення ділянки підземного нафтогазопроводу з наявним відшаруванням ізоляційного покриття, яка враховує усі основні електричні параметри розміщеного в ґрунті трубопроводу. Наведений розрахунок елементів запропонованої схеми заміщення. Отримана удосконалена аналітична модель зміни зсуву фази для трубопроводів з наявним відшаруванням ізоляційного покриття з можливістю урахування типу оточуючого ґрунтового середовища.