УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЗА ПРОВЕДЕННЯМ ПОТУЖНОГО ГІДРОРОЗРИВУ ПЛАСТА В МАСШТАБІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - Дранчук, М. М.; Кісіль, І. С.; Григораш, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2008)
Описана розроблена система контролю за зміною технологічних параметрів в процесі проведення потужного гідравлічного розриву пласта, яка дозволяє визначати моменти початку і кінця утворення тріщини в нафтогазоносному пласті. Система передбачає вимірювання не тільки гирлових параметрів в процесі проведення розриву пласта, але і розрахунок таких глибинних параметрів, як забійний тиск, тиск гідророзриву пласта, втрати на гідравлічні опори при русі технологічних рідин в насосно-компресорних трубах свердловин