Особливості застосування електромагнітного контролю для виявлення дефектів у підземних теплових мережах - Ващишак, І. Р. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Розглянуто проблеми, які виникають під час проведення контролю технічного стану підземних теплових мереж з трубопроводами в пінополіуретановій тепловій ізоляції прокладених безканальним способом. Наведено специфічні дефекти, які виникають в даних об’єктах контролю внаслідок наявності багатошарової структури. Складено електричну схему заміщення ділянки підземного трубопроводу з пінополіуретановою ізоляцією. Наведено розрахунок основних елементів електричної схеми заміщення. Виведено залежність зміни струму та напруги, що виникають в місці дефекту, від вхідних параметрів генератора (напруги та частоти). Розраховано електричні параметри елемента безпеки. На основі удосконаленого електромагнітного методу контролю розроблено інформаційно–вимірювальну систему для контролю підземних теплових мереж. Запропоновано методику проведення контролю ділянок підземних теплових мереж, розміщених між двома тепловими камерами, удосконаленим електромагнітним методом. Дослідження, проведені з використанням інформаційно–вимірювальної системи, показали високу ступінь кореляції між виявленими дефектами і їх реальною наявністю.