КОМП’ЮТЕРИЗОВАНА СИСТЕМА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ЛОГІСТИЧНИХ ДАНИХ РУХУ ВАНТАЖІВ - Шевчик, В. В.; Гаврилко, С. М.; Якубовський, В. П.; Стисло, О. В.; Нянько, С. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті розглянуто розроблення та застосування автоматизованої комп’ютеризованої системи інтелектуального аналізу логістичних даних руху вантажів, спрямованої на підвищення ефективності управління транспортно-логістичними процесами. Актуальність дослідження зумовлена зростанням обсягів логістичної інформації, складністю вантажопотоків та необхідністю оперативного прийняття управлінських рішень в умовах динамічного ринку. Запропонована система базується на використанні методів аналізу великих даних і машинного навчання для обробки інформації про маршрути перевезень, часові параметри, завантаженість транспортних засобів та можливі відхилення від планових показників. У роботі описано структуру автоматизованої системи, основні етапи збору, попередньої обробки та інтелектуального аналізу логістичних даних, а також принципи формування аналітичних звітів і прогнозних моделей. Результати дослідження підтверджують доцільність використання інтелектуальних методів у логістиці, оскільки їх застосування дозволяє зменшити витрати на транспортування, оптимізувати маршрути руху вантажів і підвищити рівень надійності логістичних операцій. Отримані висновки можуть бути використані під час проєктування та впровадження сучасних інформаційних систем у сфері транспортної та складської логістики.