АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА СИЛІКОНОВИХ ІЗОЛЯТОРІВ - Лібус, З. О.; Стеценко, А. М.; Комар, А. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У даній роботі проведено дослідження та вдосконалення технологічного процесу виробництва силіконових ізоляторів з метою підвищення якості готової продукції шляхом точного контролю часу витримки, температурних режимів та витрати силіконового напівфабрикату. Актуальність роботи обумовлена необхідністю зниження кількості виробничого браку та підвищення ефективності функціонування технологічного обладнання при виготовленні високовольтних ізоляторів. Основна увага приділена процесу затвердіння силіконового напівфабрикату у нагрівальних формах, закріплених на стержнях, а також процесу дозованої подачі силікону у форми. Саме ці етапи мають вирішальний вплив на фізико-механічні характеристики готових виробів, їхню надійність та відповідність технічним вимогам. Недостатній контроль температури або неточність у подачі матеріалу можуть призводити до дефектів продукції, перевитрати сировини та зниження продуктивності виробництва. Об’єктом дослідження є технологічний процес затвердіння силіконового напівфабрикату у нагрівальних формах та процес подачі силікону у форми. Предметом дослідження виступають методи автоматизованого керування температурними режимами нагрівальних форм і подачею силіконового напівфабрикату. Дослідження проводилися на підприємстві ТОВ «Високовольтний союз – РЗВА», яке є одним із провідних виробників високовольтної апаратури в Україні та має багаторічний досвід у сфері електротехнічного виробництва. У ході виконання роботи проведено аналіз існуючого технологічного процесу, визначено фактори, що впливають на якість затвердіння силікону, та досліджено залежність температури нагрівальних форм від температури навколишнього середовища й часу роботи обладнання. Встановлено оптимальні та нормативні значення подачі силіконового напівфабрикату, що забезпечують стабільність виробничого процесу та мінімізацію браку.