СИНТЕЗ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ КОЛОНОЮ СИНТЕЗУ МЕТАНОЛУ НА ОСНОВІ МОДЕЛІ ЕТАЛОННОГО ВІДГУКУ - Авраменко, А. А.; Коротинський, А. П.; Складанний Д. M.; Запорожець, Ю. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
Об’єктом дослідження в роботі адаптивна система керування колоною синтезу метилового спирту. Метою роботи є розроблення та дослідження системи керування колоною, досягнення якої дасть змогу забезпечити якість регулювання в умовах параметричної невизначеності, підвищити стабільність виробничого процесу та якість кінцевого продукту. Синтез адаптивної системи керування колоною синтезу виконано на основі моделі еталонного відгуку (MRAC). Математична модель об’єкта отримана методом ідентифікації «чорного ящика» в середовищі MATLAB System Identification Toolbox; отримана передатна функція першого порядку описує канал «витрата живильного газу – мольна частка метанолу». Адаптивний регулятор реалізований на базі ПІ-закону керування з оновленням параметрів за законом Ляпунова, що гарантує стійкість замкненої системи. З метою оцінювання якості роботи синтезованої системи керування проведено імітаційне моделювання трьох сценаріїв: номінальний режим, стрибкова зміна коефіцієнта підсилення об’єкта (+60%) та ступінчасте вхідне збурення. Імітаційний експеримент проводився протягом 8000 с з кроком 2 с зі ступінчастою зміною сигналу завдання 1,0; 1,8; 1,3; 2,0. За результатами експерименту оцінювалася зміна виходу об’єкта, похибка адаптації, величина адаптації основних параметрів та відхилення від завдання. Показано, що в номінальному режимі за умов збурень MRAC знижує інтегральну абсолютну похибку IAE на 45% і 35% відповідно порівняно з класичним ПІ-регулятором з фіксованими параметрами. У випадку різкої зміни параметрів (стрибкоподібна зміна коефіцієнта підсилення об’єкта на 60%) класичний ПІ показав незначно кращий результат (+14% IAE), що пояснюється кінцевим часом перебудови адаптаційного контуру. Отримані результати підтверджують доцільність застосування MRAC для керування технологічними процесами з параметричною невизначеністю.