ОПТИМАЛЬНІ П/ПІ-РЕГУЛЯТОРИ ДЛЯ ОДНОКОНТУРНОЇ СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ - Горбійчук, М. І.; Скріпка, В. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
На теперішній час для автоматичного керування технологічними процесами в нафтогазовій промисловості широко застосовують промислові ПІ/ПІД-регулятори. Основною проблемою проєктування систем автоматичного керування з ПІ/ПІД-регуляторами є визначення параметрів налаштування таких регуляторів, виходячи із умови стійкості і забезпечення необхідних показників якості процесу керування. Інший підхід до синтезу П/ПІ-регуляторів ґрунтується на використанні принципу максимуму з квадратичним критерієм якості процесу керування. Така задача успішно вирішується для багатовимірних систем, які мають однакову кількість входів і виходів та об’єкт має властивість спостережливості. За таких умов отриманий алгоритм оптимального керування є функцією змінних стану об’єкта. При проєктуванні одновимірних систем за принципом максимуму безпосередньо вимірюється тільки одна координата об’єкта (вихідна величина). Оскільки для синтезу оптимального П/ПІ-регулятора за принципом максимуму необхідно мати таку кількість ординат об’єкта (змінних стану), яка визначена порядком передавальної функції керованого об’єкта, то актуальною науковою задачею є визначення нових підходів до проєктування оптимальних П/ПІ-регуляторів для одновимірних систем зі змінними стану об’єкта.