ОЦІНЮВАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ ДЕГРАДАЦІЇ СТАЛЕЙ МАГІСТРАЛЬНИХ НАФТОГАЗОПРОВОДІВ ЕЛЕКТРОХІМІЧНИМИ МЕТОДАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ - Петрина, Д. Ю.; Петрина, Ю. Д.; Шуляр, Б. Р.; Козак, О. Л.; Гоголь, В. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Показано, що для оцінювання експлуатаційної деградації матеріалу великі перспективи має використання електрохімічних показників як у лабораторних умовах, так і для технічного діагностування стану матеріалів конструкцій, що експлуатуються. Розроблені науково обґрунтовані підходи для використання відомих і удосконалених авторами електрохімічних методів досліджень у вивченні експлуатаційної деградації сталей магістральних нафтогазопроводів. Встановлено різну чутливість електрохімічних показників до експлуатаційної деградації трубних сталей. Найвищою такою чутливістю володіє поляризаційний опір. Експерименти виконані на трубній сталі 17Г1С вітчизняного виробництва, а також сталі Х52 італійського виробництва (типу 17Г1С) і типу 10 ГС труб французького виробництва у вихідному стані (контрольна труба у стані поставки) та після експлуатації від 28 до 40 років. Встановлено високу чутливість електрохімічних показників до структурно−хімічної неоднорідності різних зон зварного з’єднання. Показано перспективність використання електрохімічних методів досліджень для неруйнівного контролю стану металу трубопроводу в процесі його експлуатації.