ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДОМ ІМПЕДАНСНОЇ СПЕКТРОСКОПІЇ ВПЛИВУ ГЕТЕРОВАЛЕНТНОГО ЗАМІЩЕННЯ НА ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ MG-ЗАМІЩЕНОЇ ЛІТІЙ-ЗАЛІЗНОЇ ШПІНЕЛІ - Кайкан, Л. С.; Гасюк, І. М.; Депутат, Б. Я.; Мазур, М. П.; Кайкан, Ю. С.; Угорчук, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Методом імпедансної спектроскопії досліджено електрофізичні властивості керамік нестехіометричних складу (). Зміна діелектричних властивостей тангенс втрат та провідності на змінному струмі від складу та температури визначалися для частотного діапазону 10 − 2 − 105Гц. Встановлено, що для всіх синтезованих зразків характерні два механізми електропровідності: активаційний (T=523−723К) та стрибковий (T=293−473К), для яких енергії активації складають 0,79еВ і 0,10 еВ, відповідно. У випадку стрибкового механізму збільшення концентрації іонів веде до поступового зменшення енергії активації провідності, що пов’язане із збільшенням кількості катіонних вакансій, викликаних відхиленням від стехіометрії. Стрибок електронів в цьому випадку від катіона до катіона здійснюватиметься опосередковано через проміжні позиції на вакансіях. Для незаміщених та слабозаміщених (х=0,1) зразків виявлено аномальну поведінку температурних залежностей дійсної частини діелектричної провідності, що є характерним для речовин у сегнетоелектричному стані.