АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ В ЗАДАЧАХ ВИМІРЮВАННЯ І КЕРУВАННЯ ПОРТОВИХ ОПЕРАЦІЙ - Топалов, А. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті представлено результати аналізу автоматизованих систем, що застосовуються в портовій діяльності, з акцентом на їх функціональні можливості, переваги та доцільність використання в умовах цифрової трансформації. Розглянуто три ключові типи систем: циклічного управління, інформаційно-пошукові та інформаційно-порадницькі. Системи циклічного управління можуть забезпечувати виконання операцій, пов’язаних з навантаженням, розвантаженням, транспортуванням вантажів і переміщенням технічних засобів тощо. Їх застосування ґрунтується на використанні замкнених і розімкнених алгоритмів керування, що дозволяють стабілізувати параметри технологічних процесів і оперативно компенсувати зовнішні збурення. Інформаційно-пошукові системи орієнтовані на обробку великих обсягів даних, пов’язаних з логістикою, станом технічного обладнання, розкладом прийняття суден тощо. Їх впровадження забезпечує оперативний доступ до інформації для персоналу та адміністрації порту. Інформаційно-порадницькі системи, зокрема на базі штучного інтелекту, підвищують рівень підтримки управлінських рішень, формуючи рекомендації з урахуванням аналізу ситуацій, експертних знань та змін у зовнішньому середовищі. У статті обґрунтовано необхідність комплексного впровадження вказаних систем з метою підвищення ефективності портових операцій, зниження впливу людського чинника, покращення управління ресурсами та забезпечення сталого функціонування портової інфраструктури. Урахування сучасних тенденцій, таких як цифровізація та автоматизація, дозволяє порту ефективно адаптуватися до динамічних змін у глобальному транспортному середовищі. Запропоновані підходи можуть бути використані як основа для модернізації інформаційно-керуючих систем морських портів з урахуванням їхніх специфічних потреб і технічних умов.