ВИКОРИСТАННЯ ПАТЕРНІВ ПРОГРАМУВАННЯ В АВТОМАТИЗОВАНОМУ ТЕСТУВАННІ - Гарасимів, В. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті розглядаються особливості побудови проєктів, що реалізують шаблони проєктування Page Object та Page Factory для створення автоматизованих тестів. Основною мовою програмування обрано Java, яка належить до об’єктно-орієнтованої парадигми, а розробка проєктів здійснювалася в середовищі IntelliJ IDEA. У фокусі – тестування процесу реєстрації нового користувача на веб-ресурсі. Було реалізовано відповідні автотести з використанням зазначених шаблонів проєктування разом із бібліотеками Selenium-java, WebDriverManager і тестовим фреймворком TestNG. Дані, необхідні для успішної реєстрації, зчитуються з конфігураційного файлу у форматі .properties, який зберігається у директорії resources. Результатом тестування є згенерований звіт, що демонструє успішність проходження автотесту. Кожна веб-сторінка представлена окремим класом, у якому реалізовано методи для взаємодії з нею. У випадку використання лише Page Object, елементи інтерфейсу приховані (мають модифікатор private) та винесені в окремий модуль. Методи сторінок повертають нові екземпляри класів, що відповідають подальшим етапам сценарію тестування. Код автотестів є логічно відокремленим від елементів інтерфейсу та методів, які моделюють дії користувача. Також, завдяки використанню анотацій @BeforeSuite, @AfterSuite та @BeforeClass, створено методи, що відповідають за підготовку та завершення виконання тестових наборів. Подано порівняння структур проєктів, побудованих за шаблонами Page Object та Page Factory. Оскільки Page Factory є більш оптимізованим підхід для ініціалізації елементів сторінки або об’єкта сторінки, це дозволяє зробити структуру проєкту простішою. У цьому випадку, елементи інтерфейсу розміщуються безпосередньо у відповідних класах сторінок.