ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО КЕРУВАННЯ ТРУБОПРОВОДОМ ТРАНСПОРТУВАННЯ НАФТИ З ВИКОРИСТАННЯМ WEB-ТЕХНОЛОГІЙ ОБМІНУ ДАНИМИ - Кучмистенко, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
Об’єктом дослідження в роботі є система автоматизованого керування трубопроводом транспорту нафти з інтегрованими Web-технологіями обміну даними. Метою роботи є створення інтелектуальних трубопроводів із вбудованими системами автоматизації для забезпечення оптимізації процесів транспортування нафти та нафтопродуктів, підвищення ефективності, безпеки і економічності експлуатації трубопровідних систем. Проведено огляд сучасних підходів до автоматичного керування трубопроводами із застосуванням методів оптимального керування, машинного навчання, генетичних алгоритмів та Web-інтерфейсів. Виявлено актуальні напрями розвитку таких систем у контексті цифрової трансформації нафтогазової галузі. Запропоновано математичну модель, що описує динаміку трубопровідної системи з урахуванням гідродинамічних і теплотехнічних параметрів, сенсорних даних про тиск, витрати, температуру та геопросторове положення. Система керування реалізується через локальні контролери насосних станцій та центральний сервер із Web-інтерфейсом, що забезпечує обчислення оптимальних керуючих дій за допомогою принципу максимуму Понтрягіна, динамічного програмування або алгоритмів машинного навчання. Здійснено експериментальну реалізацію системи керування на трубопроводі, розташованому на похилій місцевості, з використанням Web-технологій в архітектурі клієнт-сервер на базі Node.js та Socket.IO. Наведено результати візуалізації та моніторингу даних на інтерактивних картах Google Maps у режимі реального часу. Оцінено ефективність запропонованого підходу, що підтверджує можливість його практичного застосування для керування нафтотранспортними системами складної конфігурації.