МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ МОДИФІКАЦІЇ МЕТОДИКИ ТРИВИМІРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ МІКРОСТРУКТУРИ - Іванов, О. О.; Шкатуляк, В. В.; Зубко, С. Р. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
Запропонована методика тривимірного моделювання мікроструктури матеріалів базується на серійному аналізі зображень, отриманих у процесі пошарового полірування. Метод дозволяє створювати реалістичні 3D-моделі мікроструктури, усуваючи обмеження традиційної металографії та доповнюючи можливості чисельного моделювання. У статті здійснено порівняння існуючих методів прогнозування фазового складу та механічних властивостей, зокрема CALPHAD, FEM та Molecular Dynamics, висвітлено їхні переваги та недоліки. Запропонований підхід дозволяє отримувати точну просторову інформацію про частинки матеріалу, що особливо актуально для аналізу структурних дефектів, розподілу фаз та контролю якості. Визначено перспективні напрями вдосконалення: автоматизація алгоритму, розширення функціональності за допомогою машинного навчання та розрахунок похибок вимірювання. Одержані результати демонструють потенціал запропонованого методу для дослідження реальних матеріалів, їхньої структури та експлуатаційних характеристик.