АВТОМАТИЗОВАНЕ УПРАВЛІННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМ ПРОЦЕСОМ ПІДГОТОВКИ ПРИРОДНИХ І ПОПУТНИХ НАФТОВИХ ГАЗІВ - Борин, В.С.; Фешанич, Л. І.; Маліборський, І. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті розглядаються основи автоматизованого управління технологічним процесом підготовки природних і попутних нафтових газів, що включає очищення газу від механічних домішок, крапельної нафти та води перед подачею в магістральні газопроводи. Описано основні принципи функціонування автоматизованих систем управління, що забезпечують стабільність технологічних параметрів та зменшують людський фактор. Розглянуто методи ідентифікації об’єкта керування за допомогою математичних моделей та програмних засобів, таких як SCADA-системи та System Identification Toolbox. Зазначено важливість побудови ефективних моделей, які дозволяють прогнозувати поведінку системи та оптимізувати технологічні процеси. Проведена параметрична ідентифікація об’єкта керування та побудова математичних моделей дозволяють точніше прогнозувати поведінку системи та вдосконалити алгоритми управління. Важливим кроком стало використання сучасних SCADA-систем та програмних засобів для аналізу і коригування технологічних процесів, що сприяє підвищенню надійності та безпеки експлуатації обладнання. Розроблені моделі для автоматизованого керування, що базуються на отриманих даних експериментів і перевірках на адекватність, доводять свою ефективність для практичного застосування в умовах реальних виробничих процесів. Подальші дослідження можуть зосереджуватися на удосконаленні методів ідентифікації, розробці нових математичних моделей, а також інтеграції з іншими елементами автоматизованих систем управління для досягнення ще більш високої ефективності та зниження витрат. Стаття також висвітлює важливість автоматизації для зниження витрат на технічне обслуговування та поліпшення екологічних показників, що є важливим для сталого розвитку нафтової та газової промисловості. Підкреслено, що автоматизоване управління дає змогу значно підвищити ефективність роботи технологічних установок і зменшити вплив на навколишнє середовище за рахунок точного моніторингу та коригування процесів у реальному часі.