ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ЧАСТОТИ МОНІТОРИНГУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ВІД ДИНАМІКИ ЗНОШЕННЯ ДОЛОТА ТИПУ PDC - Чигур, Л. Я.; Лагойда, А. І.; Чигур, І. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті розглядаються математичні моделі динаміки зміни технологічних параметрів у процесі буріння, зокрема такі критично важливі показники, як час ексцесу, швидкість реакції системи на відхилення та умови своєчасного виявлення аномалій. Основну увагу приділено аналізу частоти дискретного контролю з урахуванням ймовірності виходу параметрів за межі допустимих значень, що є ключовим чинником для підвищення ефективності, надійності та безпеки бурового процесу. На прикладі показника механічної ефективності долота типу PDC (polycrystalline diamond compact) детально обґрунтовано підходи до визначення оптимальної частоти моніторингу. Такий підхід дозволяє досягти балансу між вимогами до точності та оперативності контролю і економічною доцільністю впровадження відповідних технічних рішень. Запропоновані методи враховують як особливості фізико-механічних властивостей гірських порід, так і технічний стан бурового інструменту, що дозволяє адаптувати частоту контролю до конкретних умов буріння. Дослідження ґрунтуються на поєднанні теоретичних розрахунків, аналізу емпіричних даних та моделювання сценаріїв роботи сучасних систем автоматизованого контролю. Запропоновано адаптивний підхід до визначення параметрів контролю, який враховує змінні умови експлуатації та дозволяє оперативно реагувати на потенційні ризики. Представлені результати можуть бути використані для вдосконалення існуючих алгоритмів управління буровим процесом, оптимізації ресурсів та створення нових високоефективних систем технічного моніторингу і діагностики.