УНІВЕРСАЛЬНИЙ СТЕНД ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНО-АКУСТИЧНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ З ІМПУЛЬСНИМ ДЖЕРЕЛОМ ПОЛЯРИЗУЮЧОГО МАГНІТНОГО ПОЛЯ - Сучков, Г. М.; Кальницький, М. Е.; Дмитренко, М. В.; Бобров, О. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
Дослідження направлене на підвищення чутливості електромагнітно-акустичних перетворювачів (ЕМАП) шляхом формування потужного імпульсного магнітного квазістаціонарного поля, форма якого має рівномірне значення величини індукції магнітного поля в заданому проміжку часу, який визначається розміром H металовиробу, що підлягає контролю, тобто tp = 2H/Сt, де tp – робочий час дії імпульсу намагнічування; Сt – швидкість розповсюдження зсувних ультразвукових хвиль в матеріалі металовиробу. Метою дослідження є визначення ефективних параметрів дії імпульсів намагнічування та високочастотних імпульсів живлення котушки індуктивності ЕМАП. Новизною роботи є розроблення засобів, які забезпечують зміну параметрів високочастотних імпульсів, імпульсів намагнічування та їх відносної взаємодії в заданому проміжку часу. Результати досліджень показали доцільність вибору як критерію оцінки чутливості ЕМАП, величини відношення амплітуд корисного сигналу до амплітуди завад. Завдяки такому підходу визначено раціональні величини тривалості імпульсів намагнічування, що, з однієї сторони, забезпечують мінімально необхідну величину індукції магнітного поля, а, з іншої, допустимий температурний режим роботи імпульсного магніту. Встановлено сильний вплив на величину амплітуди корисного сигналу величини затримки включення високочастотного імпульсу по відношенню до початку дії імпульсу намагнічування. Причому величина затримки залежить від сили струму в котушці намагнічування. Тобто, чим більша сила струму живлення імпульсного магніту, тим менша величина затримки і, відповідно, можна вибирати меншу тривалість імпульсу струму намагнічування, покращуючи температурний режим перетворювача.