ПРОГНОЗУВАННЯ ВИНИКНЕННЯ ДЕФЕКТІВ ГНУТИХ ПРОФІЛІВ - Курандо, О. І.; Плєснецов, Ю. О.; Плєснецов, С. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Зростання споживання гнутих профілів, що спостерігається за останнє десятиліття у різних галузях виробництва та будівництва, вимагає пошуку нових технологічних рішень та застосування нових матеріалів, що забезпечують високу якість виробів за мінімальних витрат у процесі виробництві. Широке застосування профілів у будівництві (декоративні стінові та покрівельні панелі зовнішнього виконання, внутрішні декоративні панелі, силові несучі конструкції) зумовлює високі вимоги до їх захисно-декоративних властивостей, що досягається застосуванням відповідних покриттів. Гнуті сталеві профілі набули значного поширення в машинобудуванні та інших промислових галузях за останні роки. Вони слугують основою для різноманітних конструкцій — від простих огорож до складних механізмів і машин. Від їхньої якості залежить міцність, довговічність і безпека готових виробів. В даний час широке застосування знаходять процеси безпосереднього виготовлення профілів з листового матеріалу, який має багатошарове покриття, що вже нанесене у промислових умовах. Таке покриття має високі характеристики міцності, широку кольорову гаму і відмінну корозійну стійкість. Виготовлення профілю з такого матеріалу є більш ефективним, ніж нанесення покриття на вже готовий профіль. Інтенсифікація формоутворення дозволяє зменшити кількість технологічних переходів, забезпечити здешевлення обладнання, підвищити його мобільність, компактність, економічність, знизити витрати на площі, яке воно займає, зменшити час переналагодження та ін. Отже, важливо знати, яким чином визначати якість гнутих профілів перед їх використанням. До основних переваг гнутих профілів відносяться: необмежений сортамент поперечних перетинів гнутих профілів, що отримуються профілюванням; висока продуктивність виробництва; можливість деформаційного зміцнення матеріалу, яке обумовлено особливостями процесу профілювання. Разом з перевагами, мають місце досить високі витрати через наявність браку. Ці обставини потребують аналізу причин, які можуть призвести до виникнення дефектів гнутих профілів. У роботі представлена класифікація дефектів гнутих профілів та перелік можливих причин їх виникнення, що є важливим та актуальним завданням щодо аналізу технологічних процесів виробництва гнутих профілів та забезпечення контролю їх якості.