АНАЛІЗ ВПЛИВУ ДЕФОРМАЦІЙНОГО ЗМІЦНЕННЯ МЕТАЛУ НА ЯКІСТЬ ГНУТИХ ПРОФІЛІВ - Курандо, О. І.; Плєснецов, Ю. О.; Плєснецов, С. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Дослідження спрямоване на розробку нових методів зміцнення металів. У даній науковій статті досліджено вплив обробки тиском на мікротвердість та деформаційне зміцнення. Метою дослідження було визначення ефективності деформуючого впливу як методу зміцнення. Новизною є вивчення деформуючого впливу на мікротвердість та деформаційне зміцнення цих сплавів, порівняння ефективності, а також встановлення обмежень та напрямків для подальших досліджень. Результати показали, що деформуючий вплив призводить до збільшення мікротвердості. Для ряду сплавів потрібні додаткові джерела деформації для досягнення більшого ступеня зміцнення. Практичне значення полягає у використанні результатів дослідження для розробки нових технологій зміцнення сплавів з різними властивостями. Завдяки цьому підходу, можливості зміцнення матеріалів значно розширюються, відкриваючи шлях до створення нових міцних та легких конструкцій. Впровадження цих інноваційних методів може сприяти революції у виробництві, зменшуючи витрати та покращуючи екологічність процесів. Рівень механічних властивостей металів та сплавів у роботі оцінюється на підставі результатів випробувань з використанням різних способів навантаження. Спосіб випробування на розтягування забезпечує найбільш повну інформацію про властивості металів. Для теоретичного аналізу у роботі використано енергетичний метод, що дозволило, з використанням параметрів зусилля, механічних властивостей заготовки та кількості одночасних деформуючих впливів визначити їх числові значення, що, у свою чергу, дозволяє знайти ступінь деформаційного впливу на метал та ступінь зміцнення, яке при цьому одержується. В роботі також отримана залежність для визначення обертового моменту валкового формування гнутих профілів.