АНАЛІЗ ТА ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ВИЗНАЧЕННЯ МІЖКАЛІБРУВАЛЬНИХ ІНТЕРВАЛІВ ВИМІРЮВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ - Кепещук, Т. В.; Пастущин, Л. Б.; Незамай, Б. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
У роботі відмічено, що одним з чинників, що забезпечує довіру до результатів вимірювань і визначає метрологічну простежуваність – це калібрування вимірювального обладнання (еталонів, засобів вимірювальної техніки, допоміжного обладнання), що проводиться через певні проміжки часу – міжкалібрувальний інтервал. Міжкалібрувальний інтервал – відрізок часу або напрацювання часу між двома послідовними калібруваннями вимірювального обладнання. Визначення максимально допустимого періоду, який має пройти між двома періодичними калібруваннями вимірювального обладнання, є дуже важливим для підтримання спроможності калібрувальних та випробувальних лабораторій отримувати достовірні та метрологічно простежувані результати вимірювань. Необхідність та термін проведення повторного калібрування вимірювального обладнання, яке експлуатується у калібрувальних та випробувальних лабораторіях, визначає їх власник (користувач). При цьому, термін чинності сертифікату калібрування не зазначається (за винятком, коли за згодою заявника робіт з калібрування у сертифікаті зазначається рекомендований термін наступного калібрування). Для робочих еталонів, які використовують під час повірки засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології, встановлено міжкалібрувальні інтервали відповідно до Порядку калібрування вторинних та робочих еталонів, затвердженого Наказом Мінекомрозвитку України від 10.08.2020 № 1518. Відмічено, що при визначенні міжкалібрувального інтервалу вимірювального обладнання можна застосовувати наступні методи: автоматичне регулювання або «сходи»; контрольні діаграми; час експлуатації; перевіряння під час експлуатації або тестування «чорним ящиком»; інші статистичні підходи. Наведено інформацію щодо визначення первинного міжлабораторного інтервалу для вимірювального обладнання, а також розглянуто наведені вище методи його визначення. Виходячи з практичного досвіду при визначенні міжкалібрувального інтервалу досить часто застосовується метод автоматичного регулювання або «сходинок», зокрема для мір фізичних величин. Проведено розрахунки та наведено результати визначення міжкалібрувального інтервалу для міри довжини штрихової типу IV.