МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ВОДНЮ НА КОЕФІЦІЄНТ СТИСЛИВОСТІ ГАЗОВОДНЕВИХ СУМІШЕЙ - Середюк, О. Є.; Малісевич, В. В.; Середюк, Д. О.; Шевчук, В. Б.; Мануляк, Р. Т. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
Розглянуто актуальність визначення коефіцієнта стисливості газоводневих сумішей. Обгрунтовано доцільність розроблення практичного алгоритму розрахунку коефіцієнта стисливості природного газу з різним вмістом водню. Описано суть розроблених трьох методів визначення коефіцієнта стисливості газоводневих сумішей при конкретизації об’ємного вмісту водню і компонентного складу природного газу з вмістом вуглекислого газу і азоту. Перший метод базується на використанні методу композиції компонентів газоводневої суміші з використанням базового методу розрахунку коефіцієнта стисливості NX-19 мод. Другий метод передбачає використання методології на базі використання комплексних коефіцієнтів приведення параметрів робочого середовища, які застосовуються при проектуванні витратомірів змінного перепаду тиску. Третій метод передбачає використання концепції компонентного оцінювання складу газу. Кожен із методів передбачає враховування об’ємного вмісту водню як компонента газоводневої суміші. Наведені алгоритми розроблених трьох методів визначення коефіцієнта стисливості газоводневих сумішей і здійснене чисельне моделювання зміни коефіцієнта стисливості газоводневих сумішей з вмістом водню до 30 % при абсолютному тиску газу 0,3 МПа і температурі 15 °С. Здійснений порівняльний аналіз трьох алгоритмів розрахунку. Встановлені закономірності зміни коефіцієнта стисливості газоводневих сумішей, які стосуються зростання цього коефіцієнта близько 0,4- 0,5 % при зростанні вмісту водню до 30 % від його значення у безводневому природному газі. Показано, що розходження трьох запропонованих методів розрахунку коефіцієнта стисливості не перевищує 0,2 %, що можна вважати кожен із цих методів придатним для практичного застосування.