ОПТИМІЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ ДЕФЕКТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЛАСТИНЧАТИХ НАПРЯМНИХ ХВИЛЬ ТА АЛГОРИТМІВ - Лютак, І. З.; Лютак, З. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
Робота присвячена вивченню і оптимізації контролю деформації під час використання пластинчатих напрямних хвиль. Автори підкреслюють важливість цього дослідження в контексті сучасного виробничого процесу, де постійно росте попит на високоякісні вироби, а технологічний прогрес вимагає постійної оптимізації. Основна мета дослідження полягає у виявленні ключових параметрів, що впливають на процеси деформації. Для цього автори проводять детальний аналіз, використовуючи математичний опис. Цей математичний опис допомагає краще зрозуміти динаміку процесів та взаємодію різних факторів, які впливають на виявлення дефектів в матеріалі об’єкту контролю. Наведено математичний опис параметрів роботи ультразвукового первинного перетворювача із детальним аналізом матеріалів виготовлення та способів застосування. Значну увагу приділено аналізу акустичного поля відбитого від границі розділу матеріал середовища поширення – дефект з практичної точки зору, а саме як найбільш оптимально виявити дефект та отримати його метричні показники. Стаття також акцентує увагу на необхідності розробки нових алгоритмів оброблення результатів. Це важливо для того, щоб забезпечити точність вимірювань та адекватність отриманих даних. Графіки та ілюстрації, представлені в статті, надають наглядне уявлення про досліджені процеси та їх особливості. Також наведено графік виявлення дефекту в стінці труби з застосуванням наведеного в статті математичного апарату. Автори підкреслюють, що вдосконалення технологічних процесів є ключовим елементом для підвищення ефективності виробництва. Оптимізація процесів контролю дефектів дозволить знизити виробничі витрати, покращити якість виробів та забезпечити їх довговічність. У підсумку, стаття представляє собою цінний внесок у вивчення та оптимізацію контролю наявності дефектів в металах, зокрема трубопроводах. Дослідження авторів має велике практичне значення для виробників, інженерів та науковців, які працюють у сфері неруйнівного контролю, матеріалознавства та технологій обробки матеріалів.