ВИЗНАЧЕННЯ ІНФОРМАТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ПРАВИЛА ПОРОГОВОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДЕФЕКТІВ У ТЕПЛОВОМУ НЕРУЙНІВНОМУ КОНТРОЛІ - Бондаренко, О. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
Виконано аналіз сучасних закордонних і вітчизняних досліджень та публікацій, що стосуються застосування правила порогової ідентифікації дефектів у методах неруйнівного контролю різноманітних виробів та промислових об‘єктів. Показано, що в основі правила для різних методів контролю може лежати своє порогове значення інформативного сигналу від несуцільностей, яка розділяє виміряні значення отриманих від них сигналів на відповідність бездефектним та дефектним зонам виробу чи об‘єкта контролю. Проаналізовано способи ідентифікації дефектів в активному та пасивному методах неруйнівного контролю виробів та об‘єктів контролю, зокрема з застосуванням правила порогової ідентифікації дефектів в активному тепловому контролі промислових об‘єктів. Шляхом порівняння характеристик методів активної і пасивної тепловізійної термографії визначено основні інформативні параметри, що використовуються у названих методах неруйнівного теплового контролю при виявленні несуцільностей у виробах та об‘єктах контролю за гістограмами аномалій температурного поля на їх зовнішніх поверхнях тепловізійним методом. Показано, що визначення дефектів виробів при активній термографії потребує фіксації двох додаткових інформативних параметрів, пов‘язаних з часом оптимального спостереження за температурним перепадом при термографуванні поверхні виробу та вибору частоти запису гістограм для накопичення їх необхідної кількості перед досягненням оптимального часу. Обґрунтовано правило порогової ідентифікації дефектів промислових димових труб, яке базується на визначеній множині отриманих амплітуд сигналів від гістограм аномалій температурного поля на вибраній ділянці димової труби та визначенні порогового значення сигналу шляхом поділу їх на два класи.