МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТА МОНІТОРИНГУ ДІЛЯНКИ ТРУБОПРОВОДУ У ПРОГРАМІ ASPEN HYSYS - Кучмистенко, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
В роботі досліджується проблеми створення віртуальної моделі трубопровідної системи в програмі Aspen HYSYS, враховуючи фізичні параметри, компоненти, технологічні процеси та обмеження. Отримані динамічні характеристики моделі можуть бути використані для дослідження адекватності моделі та перевірка її поведінки за реальних умов. Також необхідно дослідити чутливість моделі до зміни параметрів та збурень. Задачею є забезпечення високої адекватності моделі та ефективного регулювання технологічних параметрів трубопровідної системи. На основі результатів аналізу, можуть бути запропоновані виправлення та удосконалення моделі з метою досягнення стабільності, точності та оптимальної роботи процесу. Остаточною метою є розробка автоматизованої системи керування, яка базується на створеній моделі трубопровідної системи у програмі Aspen HYSYS. Матеріал розглядає необхідність удосконалення трубопровідних систем у контексті транспорту різних речовин. Він підкреслює важливість ефективності, безпеки та надійності цих систем у зв’язку з зростанням обсягів транспорту, дотриманням стандартів безпеки та вимогами екологічних норм. Дані дослідження направлені на ефективне управління технологічними процесами, використання автоматизованих систем контролю і керування для забезпечення оптимальних параметрів роботи системи. Враховуючи отримані динамічні характеристики і результати досліджень, такі системи можуть забезпечити ефективне регулювання технологічних параметрів трубопровідної системи. Загалом, цей матеріал підкреслює актуальність вдосконалення трубопровідних систем для забезпечення їх найвищої продуктивності, безпеки та стійкості. Моделювання та симуляція у Aspen HYSYS дозволяє проводити моделювання та симуляцію роботи системи з різними налаштуваннями та дає можливість виконувати віртуальні експерименти, досліджувати вплив змінних параметрів та оцінювати результати процесу.