АНАЛІТИКО-МЕТРОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ КОЕФІЦІЄНТА СТИСЛИВОСТІ БІОГАЗУ ЗА НИЗЬКИХ РОБОЧИХ ТИСКІВ - Середюк, О. Є.; Малісевич, Н. М.; Cередюк Д. О.; Малісевич, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Розглянуто актуальність визначення коефіцієнта стисливості біогазу для умов його обліку. Викладений аналіз відомих українських та закордонних методик і нормативних документів при визначенні фізико-хімічних параметрів газових сумішей, в тому числі природного газу і біогазу. Показано відсутність чинних нормативних документів щодо визначення коефіцієнта стисливості біогазу, що необхідно для реалізації його правильного і точного обліку. Описано суть розробленого алгоритму для визначення коефіцієнта стисливості біогазу, який характеризується зменшеним вмістом метану і збільшеним вмістом двоокису вуглецю, азоту, кисню, а також наявністю водяної пари у складі біогазу. Розроблений практичний алгоритм визначення коефіцієнта стисливості біогазу, який передбачає використання порівняно простого алгоритму його розрахунку на базі об’ємного вмісту компонентів біогазу з врахуванням їх критичних параметрів і псевдоприведених значень тиску і температури для конкретних параметрів абсолютних значень тиску і температури біогазу. Алгоритм реалізований з врахуванням інформації, наведеної у спеціалізованих довідниках, зокрема графічних залежностей зміни коефіцієнта стисливості суміші газів від приведених значень їх температури і тиску. Здійснений приклад розрахунку коефіцієнта стисливості біогазу для умов задання його компонентного складу. Проведено моделювання зміни коефіцієнта стисливості біогазу від його відносної вологості, а також моделювання цього коефіцієнту від робочих тисків і температури біогазу і вмісту в ньому метану. Проведений метрологічний аналіз розробленої методики і алгоритму визначення коефіцієнта стисливості біогазу з урахуванням наявності в ньому вологи.